Új fűtés a rendelőben

Fűtés inverteres klímával
Fűtés inverteres klímával

Már párszor írtam róla, hogy állatorvosként dolgozom. Most egy egészen meglepő újítást eszközöltünk a rendelőben: fűtés inverteres klímával. A fűtés inverteres klímával számomra eddig teljesen ismeretlen volt, de most eljutottunk oda, hogy a rendelőben is ilyen módszerrel fűtünk. Nem volt egy egyszerű menet, mert minden egyes vizsgálóba külön kellett telepíteni, a maximális eredmény érdekében. Rengeteg tervezést és szervezést igényelt, hogy végre mi is egy sokkal költséghatékonyabb módon tudjunk fűteni.

De miért is volt erre szükség? 

Szeretünk állatokon segíteni, mindenem ez a szakma, de az ember pénzből él, és egy rendelő fenntartása nagyon költséges feladat. Minden lehetőséget ki akarunk használni, amivel spórolhatunk egy kicsit, hogy a bevétel nagy részét ne rezsire, hanem sokkal korszerűbb eszközökre költhessük. Igaz, eleinte egy elég nagy beruházás volt, de a számok nem hazudnak, a befektetett összeg később meg fog térülni, a fűtésünk így jelentősen olcsóbbá fog válni.

Honnan érdemes és mit? 

Azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint én, és szeretnének egy kicsit spórolni a magas fűtési számlákon a télen, összegyűjtöttem, mire is kell figyelni, ha az ember inverteres klímával szeretne fűteni. A fűtés inverteres klímával gyakorlatilag nagyon egyszerű, gyors, és olcsó. A klíma árammal működik, amelynek üzemeltetéséhez az áramszolgáltatónál kedvezmény is igénybe vehető.
Első körben sorra vettük, hogy mik a szándékaink. Télen fűtés, nyáron fűtés, teljes mértékben a klímára bízva. Ez azt jelenti, hogy olyan készülékre volt szükségünk, amely teljes mértékben fűtésre van optimalizálva. Vannak olyanok is, amelyek nem képesek magukban ellátni a teljes fűtési feladatot, csak annak egy részét, illetve vannak azok a modellek, amik önmagukban is képesek ellátni a teljes fűtési feladatot.
Ezek után mi szakemberek segítségével kiszámoltuk, hogy hány klímát kell telepíteni ahhoz, hogy a fűtés inverteres klímával teljes mértékben megoldható legyen. Majd persze arról is szó esett, hogy ezeket a klímákat pontosan hova kell telepíteni. Miután ezekkel a fontos dolgokkal megvoltunk, az volt a kérdéses, hogy milyen klímát is válasszunk.

Ahhoz, hogy tudjuk, melyik klíma lesz számunkra a legideálisabb, szükséges, hogy tisztában legyünk vele, mi az a SCOP ( szezonális energiahatékonysági mutató egy fűtési szezonban a leadott és felvett energia függvényében), ez első olvasatra nagyon bonyolult lehet, de magyarországi viszonylatban az klíma, amelynek SCOP mutatója 3 feletti, már megfelel a fűtésre. A gyártók megadják, hogy milyen a fogyasztása a klímáknak, milyen hőmérsékletig használhatóak, illetve néha azt is feltüntetik, hogy 1kw energiából hány kw fűtési értéket állítanak elő. Ezek z adatok szerintem bőven elegendőek hozzá, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni a fűtéssel kapcsolatban. Persze érdemes a saját kutatásunkon kívül szakértői segítséget is kérni. Mi innen vettünk klímát, és hatalmas segítségek voltak abban, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelő gépeket. Professzionális, hozzáértő segítséggel sokkal jobban ment.

Az áraknál érdemes arra figyelni, hogy sokszor nem tüntetik fel, hogy az ár pontosan mire vonatkozik. Ahonnan mi vásároltunk, ott a feltüntetett árak magukba foglalják a szerelés díját is, illetve az állapotfelmérést. A csapattal közösen megterveztük, hogy melyik klímát kell feltelepíteni hozzánk, illetve azokat hová érdemes tenni, így már búcsút mondhatunk a hagyományos fűtésnek, és úgy néz ki, hogy sokkal olcsóbban is kijövünk végre a téli hónapokban is, és nem kell folyamatosan a magas rezsi miatt aggódnunk. Az így spórolt pénzből pedig sokkal korszerűbb eszközökkel segíthetünk a bajbajutott állatoknak.