Napelemet mindenkinek!

A természetközeli életmód, már csak a szakmám miatt is közel áll hozzám. Igyekszem a mindennapokban is olyan döntéseket hozni, hogy azok megállják a helyüket a környezetvédelem szempontjából is. Miért ne pont a lakásfelújítás lenne egy ilyen terület.

Már nagyon izgatott vagyok, mert mi is most tervezzük, hogy egy kicsit korszerűsítjük az otthonunkat. Most azokat a pillanatokat élem, amikor még boldogan lehet tervezgetni, én pedig teljesen beleástam magam a környezetbarát megoldások gyűrűjébe. Szeretném, ha olyan lakóhelyet tudnánk kialakítani, amelyik ezeknek az elveknek is tökéletesen megfelel.

Lehet, hogy valóra válik az álmom

Régóta álmodozom arról, hogy a következő otthonom passzívház lesz, vagy olyan, amelyik minél inkább független a különböző rendszerektől. De természetesen arra nem lenne pénzünk, hogy hirtelen egy százmilliós, passzív villába költözzünk. Úgyhogy muszáj némi kompromisszumot kötnöm.

Pár éve beszélgettem egy kedves épületgépész barátommal, aki megsúgta, hogy szerinte az én lakásom is alkalmas lenne arra, hogy napelemről biztosítsák az áramellátását. Azóta piszkálja a csőrömet, hogyan lehetne ezt megvalósítani, de akkora összeg a napelem beszerzése, hogy sosem lenne rá lehetőségem… Vagy mégis!

Találtam egy reklámot: napelem állami támogatással 0 önerővel. Teljesen azt gondoltam, hogy ez valami átverés lesz, és kiderül, hogy mondjuk napelemes mobiltelefon töltőket reklámoznak így. De nem… Kiderült, hogy ez tényleg lehetséges.

Uniós pályázat – állami segítség. Csak gyorsan kell lépni

Ennyire persze nem egyszerű a dolog. Valójában nem állami a támogatás. Létezik egy európai uniós pályázat, amelyre a háztartások is jelentkezhetnek, hogy megkönnyítsék a korszerűbb és energia hatékonyabb működést.

Legalább 20% önerő kell, és maximum 10 millió forintot lehet így kapni, amit aztán 20 évig lehet így törleszteni. Ami viszont jó hír, hogy az önerőbe beleszámít a régi lakástakarékok összege, amire még jár az állami támogatás. Szóval, az önerő tulajdonképpen minimális. Szerintem nem teljesíthetetlen.

Sok mindenre lehet fordítani

10 millió forint sok mindenre alkalmas. Ennyi pénzből egy kisebb lakásra már ki is lehet építeni a rendszert, de nem csak erre lehet felhasználni a támogatást.

Lehet az ablakokat és a szigetelést korszerűsíteni belőle, napkollektort építeni (ami nem ugyanaz ám, mint a napelem), de akár a fűtést is lehet környezetkímélőbb alternatívára módosítani.

Szerintem egy ilyen befektetés nagyon megtérül, még akkor is, ha később az ingatlant mondjuk el szeretnénk adni. Minél inkább energiatakarékos egy épület, annál nagyobb az esély rá, hogy jó áron kel el akkor is, ha később szeretnénk kiköltözni belőle. A felújított ingatlan tartja az árát – ez végső soron a gyermekeink jövőjéről való gondoskodás is.

napelem állami támogatással 0 önerővel
A napelem állami támogatással 0 önerővel segít, hogy ne lássuk többet a kémények füstjét

Bejön az ára

Már csak ezért is megéri. 20 éve alatt törleszteni igazán nem nehéz, főleg, ha beleszámoljuk, hogy a gazdaságosabb energiafelhasználása számlákat is jelentősen csökkenti. Szóval, a rendszer ára megtérül. De nem is ez igazából a lényeg, hanem az, hogy egy ilyen megoldás milyen felelős döntés a környezetünk szempontjából.

Ha például elektromos fűtésre váltunk, nem kell fosszilis tüzelőanyagokat elégetni – főleg ha a saját napelemünk termeli meg az energiát és nem a szénerőművekben elégetett anyagokból keletkezik, amit felhasználunk.

Szerintem ez nagyon jó megoldás, és szerencsére, mint ahogy fent is linkelve van, vannak olyan cégek, akik átvállalják a pályázást és az ügyintézést, úgyhogy az időhiány már nem lehet kifogás. Azon gondolkozom, mi is megpróbálkozunk azzal, hogy benyújtsuk a papírokat.

Nagyon várom, hogy jobb környezetben éljünk!