Így tudom elintézni betegen is a bevásárlást

Egészen kiskoromtól kezdve igyekszem elkerülni a gyógyszerek szedését. Különösen a méretes példányoktól viszolyogtam mindig is. Gyerekként egyszerűen képtelen voltam lenyelni bármilyen tablettát vagy kapszulát, amik rendszeresen feltapadtak a szájpadlásomra és így előjött az a tipikus, kellemetlen, keserű íz. Ez pedig még inkább megnehezítette az orvosom dolgát, rendszerint szirupokat kaptam, de azt is mindig „átverésnek” tartottam, mert az állításokkal ellentétben, egyáltalán nincs jó ízük. Később megpróbáltam kiskapukat keresni és teában feloldani a gyógyszereket, annak ellenére, hogy ezt általában a hatékonyság elvesztése miatt nem szabad megtenni.

Ez a tabletták és gyógyszerek iránti éles ellenszenvem felnőtt koromra is megmaradt, bár sajnos vannak olyan esetek, amikor kénytelen vagyok orvoshoz menni, felíratni valamit és beszedni azokat a fránya gyógyszereket. De ahogy idősödtem, igyekeztem elhagyni ezeket, és először megpróbálok mindig természetes, házi módszerekkel dolgozni. Ha például beütöm magam valamibe és véraláfutásom lesz, akkor egyből a jó kis fekete nadálytő kenőcsöm után nyúlok, és szükség esetén zselés párnával jegelem az érintett területet.  

De ha a náthából szeretnék gyorsabban kigyógyulni, akkor is természetes praktikákkal élek. Ilyenkor literszámra iszom a jó meleg mézes mentateát, erős mentolos cukorkát szopogatok és kenegetem az orrom valamilyen popsi kenőccsel, ha már kiszáradt a sok orrfújástól. Ha lázas vagyok, akkor jól bevált praktika a hűtőfürdő, amit bevallom őszintén, ritkán és nem szívesen szoktam alkalmazni, de sajnos olyan „szerencsés” vagyok, hogy habár ritkán vagyok lázas, de olyankor, akkor az hihetetlen nehezen megy le és ez az egyetlen módszer, ami segít. De ami a legfontosabb, hogy jól felöltözve bebújok a takaró alá, nyakig magamra húzom azt, és csak várom, hogy kimenjen belőlem a betegség.

Bár ritkán vagyok beteg, de akkor nagyon, teljesen le tud dönteni a lábamról egy megfázás. Nem rég is elkaptam valami vírust, ami rendesen ágynak döntött, egésznap csak feküdtem és legszívesebben aludtam volna.

De az élet ettől még nem állhat meg, a hűtő sem lehet üres napokig (nálunk mindenkinek saját polca van), ezért úgy döntöttem, hogy majd írok egy listát, hogy mit vegyen a család. A telefonom nyomkodásához szerencsére mindig van kellő energiám.

Mivel van a lakásunkhoz közel egy Spar és nem akartam senkit egy nagyobb bevásárló körúttal terhelni, meg egyébként is gyakran vásárolunk ott, és mivel nem vagyok híve a reklámújságoknak, több okból sem, ezért beírtam a keresőbe, hogy „spar akciós újság”, hátha kiad valami jó kis találatot. Gyorsan meg is lett az eredmény, mert találtam egy olyan honlapot, ahol többek között a spar akciós újságai is megtalálhatóak, jól áttekinthetőek és lapozható formában lehet átnézni őket. Teljesen olyan, mint egy kézzel fogható újság, ugyanazok az akciók találhatóak meg benne, csak annyi különbséggel, hogy az interneten, online formában van.

Ennek alapján írtam is egy rövid kis listát, hogy mi az, amire feltétlenül szükség van, és mi az, amire a betegség alatt nekem feltétlenül szükségem van. Mert hát, az én természetes gyógymódomhoz hozzátartozik egy kis természetes nassolnivaló is. Ami pedig nekem hatalmas segítség volt, hogy az archívumban minden üzletnek a korábbi újságait is meg lehet nézni. Igaz, az azokban lévő akciók nem biztos, hogy léteznek már, de szerintem érdemes megnézni a régebbi lapokat is, különösen akkor, ha fogalmunk sincs és teljesen tanácstalanok vagyunk, hogy mit szeretnénk enni és venni, mert ötleteket meríthetünk belőlük és még mindig sokkal egyszerűbb így megnézni, mint hosszasan bolyongani az üzletben, mire megérkezik az ihlet.

A testvérem regisztrált is a honlapon, mert így el tudja menteni azokat az üzleteket, amiket gyakran látogat és így nem is kell külön rákeresnie semmire, mert már magának kiválogatta azt, ami jóformán napi szinten érdekelheti. Ez egyébként egy nagyon hasznos funkció, főleg az olyan pörgős személyeknek, mint a húgom, mert így vásárlás közben is gyorsan, keresgélés nélkül át tudja lapozni az elmentett üzletek újságait. Azt mondta, azért így csinálja, mert sokkal praktikusabb és sokkal egyszerűbb. Az egyik kezében tartja a telefont és nézi, lapozgatja az újságot, a másik kezével pedig tudja tolni a bevásárló kocsit és bele is tud pakolni.

Ahogy nézegettem a spar akciós újságát, arra gondoltam, hogy megnézek más újságokat is. Mert ez a honlap, amiről beszéltem, rengeteg más üzletnek az akciós újságait is magában foglalja. Amúgy sem tudtam nagyon mit csinálni, az akciókat pedig szeretem, úgyhogy elkezdtem felfedezni.

Mivel éppen beteg voltam, ezért először azt néztem meg, hogy vannak-e esetleg patika újságok, mert azokban is lehetnek olyan tippek vagy esetleg olyan természetes anyagokat tartalmazó készítmények, vitaminok, amiket még nem ismerek. Találtam ebből is párat, de aminek kifejezetten örültem az a Naturland akciós újsága volt. Ezeket a termékeket nagyon szeretem, és nem is tudtam, hogy létezik ilyen újság.

Ennek kapcsán rákerestem a drogériákra, ebben a kategóriában is vannak fent ajánlatok. A drogériákban is gyakran vásárolok, mert ezekben az üzletekben is rengeteg gyógyhatású készítményt árulnak.

Ami viszont egy idő után felkeltette a figyelmemet, az az, hogy nem csak a Spar és egyéb üzletek akciós újságait tudom megnézni, hanem különböző akciókat nyújtó kuponok is vannak. Nagy segítség, hogy nincsenek úgy egybe ömlesztve a különféle termékeket kínáló kuponok, mint ahogyan általában a kuponfüzetekben szokás, hanem kategóriára vannak lebontva. Így pedig sokkal könnyebb eligazodni közöttük és könnyebben meg is tudjuk találni azt, amit keresünk, és amire szükségünk van. Nem mindig vannak minden kategóriában kuponok, de érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, nehogy lemaradjunk valami jó kis kedvezményről. Én is találtam például vitaminokra szóló kedvezményes kupont.

Egy szó, mint száz, napokig így zajlott nálunk a bevásárlás, amíg beteg voltam: én megnéztem online a spar akciós újságát, leadtam a rendelést, a többiek pedig elvégezték a bevásárlást. Korábban mindig ment a telefonálás, hogy mit szeretne az otthon fekvő náthás családtag, de persze ezt így az ember honnan tudná, a teljes kínálatot pedig lehetetlenség felsorolni. Sokkal egyszerűbb így a bevásárlás.

Azért is tetszik nekem ez a megoldás, mert amikor betegeskedem, gyakran érzem magam haszontalannak, mert sok dologra nem vagyok képes, de így végül is a bevásárlás elméleti szakaszát meg tudtam oldani, vagyis kifejezetten hasznosnak éreztem magam, és nem volt meg az a kellemetlen érzés, hogy nem tudok besegíteni semmiben. De amikor majd kicsattanok az egészségtől, akkor már én is úgy végzem a bevásárlást, mint a húgom: gyorsan, és gyakran csak bevásárlás közben nézem meg ezeket az online akciós újságokat. A látókörömet pedig kiterjesztettem a divat kategóriájú akciós újságokig.