Csapatépítő játékok a test és a lélek egészségéért

A test és a lélek egészsége legtöbbször összefügg. A stressz, a lelki problémák majdnem minden esetben kihatnak a testünkre. Sok olyan betegség van, ami visszavezethető a stresszre, rossz közérzetre, valamilyen lelki fájdalomra, idegességre, görcsölésre.

A személyiségünket nagyon nehéz megváltoztatni. Hiába mondják az örökérvényű jótanácsot: „stresszelj kevesebbet”, ettől még senki sem jött rendbe.

A stressznek is rengeteg különféle oka lehet. Egyeseknek sokkal nagyobb a megfelelési kényszere, mint másoknak, számtalan olyan helyzet állhat elő az életükben, ami stresszt okozhat.

A másoknak való megfelelés az egyik legnehezebb dolog, így azok az emberek, akik folyamatosan azt figyelik, hogy másoknak mi tetszene, gyakran szenvednek betegségektől. Aki túl maximalista, egy bizonyos ponton túl az is vezethet betegségek kialakulásához, hiszen van, mikor nem mi vagyunk a legjobbak akkor sem, ha mindent megpróbálunk megtenni.

A túlhajszoltság, a túl sok munka is egy kiváltója lehet a stressznek és a szorongásnak. Ha bizonytalan a helyzetünk egy cégen belül, nem tudunk semmit a jövőnkről, az is sok álmatlan éjszakához vezethet.

A túlhajszoltság, nem megfelelő pihenés, állandó stressz és szorongás a leggyakoribb, komolyabb betegségeket kiváltó okok. Jó lenne, ha egy nap nem 24, hanem 30 órából állna, akkor aludni is jutna időnk.

A munka és a szórakozás egyensúlyát nagyon nehéz megteremteni, sokaknak nem is sikerül. Akiknél a szórakozás felé billen a mérleg, azok bizony gyakran elbúcsúzhatnak az állásuktól. Akiknél pedig minden helyzetben a munka az első, azoknak a párkapcsolati -, magánéletük szokott sivár lenni. A munkahelyi, vagy iskolai elvárások gyakran szinte teljesíthetetlennek tűnnek, gyakran át kell lépni a korlátainkat és a határainkat, a sok stressz miatt pedig megbetegszünk.

Az egészség titka, hogy egészséges testben egészséges lélek lakozzon. Hiába a helyes táplálkozás és a rendszeres sport, ha minden nap holtfáradtra hajszoljuk magunkat az irodában ülve, otthon meg sem állunk, ügyeket intézünk, a szabadidőnkben pedig csak teher a barátságok fenntartása, vagy egyszerűen csak nincsen időnk rá. Vannak kutatások, amik szerint a barátainkkal töltött idő összefügg a rák kialakulásával. Ha sok időt töltünk olyan emberek körében, akiket szeretünk és szeretnek minket és jól szórakozunk, elvileg kevesebb az esélye a rákos megbetegedések kialakulásának. Nekem ez elég kitaláció szerűnek hangzik, de tény, hogy ha jó a közérzetünk, sokkal egészségesebbek is lehetünk.

Éppen ezért, a cégeknél, ahol tudják, hogy mennyire fontos, hogy a dolgozók jól érezzék magukat, rendszeresen csapatépítő játékok kerülnek megrendezésre.

Ezek egyrészt a dolgozók jólétét, egyfajta kötelező kikapcsolódással hivatottak szolgálni, másrészt a csapatépítő játékok alkalmával szakmai ismereteket is el lehet sajátítani workshopok alkalmával.

csapatépítő játékok
csapatépítő játékok

De természetesen a legfőbb céljuk, hogy az adott terület, divízió, osztály dolgozói összekovácsolódjanak, jobban megismerjék egymást, jobban kijöjjenek egymással. Az irodát elhagyva mindenki sokkal jobban megismeri a másikat, megtapasztalják, hogy a „főnök is ember”, a kreatív, játékos feladatok megoldásával pedig egy sokkal jobb csapattá kovácsolódnak össze.

Sok munkahelyen vannak szervezeti napok, piknikek, közös vacsorák, jutalmak, de egyre elterjedtebbé válnak a csapatépítő játékok. Mindegy, hány éves legyen az ember, játszani mindenki szeret, főleg csoportban.

Egyre több cég foglalkozik csapatépítéssel. A csapatépítő játékoknak rengeteg fajtája van és garantáltan jobban lehet szórakozni, mint egy vacsoraasztal mellett. Igen nagy népszerűségnek örvendenek a sporttal kapcsolatos csapatépítő játékok, de persze sok a logikai is. Olyan érdekes dolgokat lehet kipróbálni a kollégákkal, mint például a sárkányhajózás, evezés, vitorláshajózás.

A nyári nagy melegben igazán üdítő kikapcsolódást kínál a Balaton, ahol nem csak családokkal, barátokkal, de kollégákkal is fel lehet töltődni.

Az említett vízi sportok mellett például a balatonpro indoor csapatépítéseket is kínál, így ahol például nem olyan fittek a dolgozók, vagy nem vevők annyira a sportokra, azok is játékos feladatokkal ismerhetik meg egymást és válhatnak egy csapattá.

A csapatépítő játékok után sokkal barátibb lehet a légkör az irodában. HA pedig egy barátságos, családias hangulatú helyen dolgozunk, azzal a stressz szint is csökkenthető és sok betegséget meg lehet előzni.

A Balaton mellett pedig az indoor csapatépítő játékok, vagy a vízi sportok kipróbálása után együtt lehet csobbanni a tóban, jókat lehet enni. A lehetőségek széles tárháza áll a csapatépítést szervező vezetők előtt. Érdemes átnézni, mit kínál a balatonpro, mert jó áron, profikkal dolgoznak, így a csapatépítés meghozza az eredményét és mindenki hatalmas élményekkel gazdagabban távozhat.

Az egészségünk szempontjából sokat jelent, hogy milyen emberekkel, milyen környezetben dolgozunk, fontos, hogy jóban legyünk a munkatársainkkal. Ha van lehetőségünk egy csapatépítőn részt venni, ne bújjunk ki alóla valamilyen nevetséges indokkal. A csapatépítő játékok remek kikapcsolódást nyújtanak, főleg, ha jól meg vannak szervezve. A jó szervezésért pedig nem kell messzire mennünk, a Balaton partjánál alkalmasabb helyszínt keresve sem találhatnánk.