Egy ritkán emlegetett dolog, ami segít egészségünk megőrzésében

Sok mindenről írtam már az oldalon egészségmegőrzés témában. Rengeteg hasznos praktika van, amivel fitten és egészségesen tarthatjuk magunkat, különféle gyógynövényektől kezdve a szabadban töltött időig. És úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy ezeket a praktikákat ismerjük és használjuk, hiszen az emberek egyik legnagyobb kincse az egészség.

Fontosnak tartom azt is, hogy a természetes gyógymódok segítségével elkerülhetjük a gyógyszerek felesleges használatát. Mert bár vannak olyan helyzetek és betegségek amikor egy erősebb gyógyszer használata elengedhetetlen, mégis úgy gondolom, hogy egy enyhe megfázásnál például ne tegyük ki a szervezetünket a nem kívánt mellékhatásoknak és a ki tudja milyen kemikáliáknak.

Még jobb az, ha meg sem betegszünk. Az egészségünket sok mindennel óvhatjuk. Vannak ismertebb módszerek, például “napi egy alma az orvost távol tartja”. És bár az almában lévő vitaminok és ásványi anyagok jótékony hatása vitathatatlan, ezen túlmenően is sok mindent tehetünk.

Például a fűtési rendszerünk is erősen hat az egészségünkre. A fűtés az otthonunk szerves részét képezi, és annyira alapvető kelléknek tartjuk, hogy bele se gondolunk néha, mennyire van hatással az életünkre. Pedig nagyon nagy hatással van. Érdemes hát körültekintően megválasztanunk, miként fűtjük otthonunkat. Én a mennyezetfűtést választom.

Miért egészségesebb a mennyezet fűtés?

A hagyományos konvekciós rendszerek mint például a gázfűtés, rengeteg veszélyt hordoz magában. Egyrészt nagyon magas üzemelési hőmérsékleten működnek. És ilyenkor megvan annak a kockázata, hogy valami meggyullad, vagy csak egy olyan helyre nyúlunk ahova nem kellene és megégetjük magunkat. Ezzel szemben a mennyezetfűtés alacsony hőmérséklettel működik, tehát semmi ilyesmitől nem kell tartani.

A konvekciós rendszerek közvetlenül érintkeznek a levegővel. És ha nem takarítjuk és tarjuk karban őket, könnyen képződik szén-monoxid. A szén-monoxid egy hihetetlenül veszélyes gáz, nagyon mérgező és már kis mértékben is halálos lehet. A mennyezetfűtés viszont nem érintkezik közvetlenül a levegővel, tehát nem áll fent a szén-monoxid képződés kockázata.

A mennyezetfűtés nem keveri fel a port, mert úgynevezett sugárzó hővel működik. Így, ha a levegő nem melegszik fel, nem kezd felfelé szállni sem, és nem viszi magával a földön lévő port. Aminek a belégzése szintén nem túl egészséges, hiszen tele van szennyeződésekkel, gombákkal és baktériumokkal, amik a tüdőnkbe jutva nagy kárt tehetnek bennünk.

Hogyan működik?

A rendszer sugárzóhőt használ. Ez azt jelenti, hogy a szobában lévő tárgyaknak és embereknek közvetlenül adja át a hőt, és nem a levegőt melegíti. Ha nehéz elképzelni hogy hogyan is működik ez, képzeljük el azt a helyzetet hogy a napon állunk. Ha bemegyünk az árnyékba, jobban fogunk fázni, holott a levegő hőmérséklete nem változik. Ez azért van, mert a Nap is sugárzó hővel melegít fel minket.

A plafonra egy vékony réteg fűtő szőnyeg kerül fel, ami amorf fémötvözetből készült. Bármilyen felületre felhelyezhető, nem igényel alapozást. Így a beépítés gyors és egyszerű. Az amorf fémötvözetnek rengeteg előnye van, például hogy nagyon jó a kopásálló képessége. Tehát ha úgy döntünk, beruházunk egy ilyen fűtésre, nem kell majd attól félnünk hogy rövid időn belül tönkremegy. Továbbá sajátos mágneses tere van, ami nem fog bezavarni az elektromos berendezésekbe.

Menyibe kerül?

A mennyezetfűtés beépítése sokkal olcsóbb mint például egy gázfűtéses rendszer kiépítése. Sokkal kisebb előkészületeket kíván, nem kell falat bontani hozzá vagy csőrendszert kiépíteni. Csak simán felragasztják a fűtő szőnyeget a plafonra. De ha már itt tartunk, ugyanez a technológia használható falfűtésre vagy padlófűtésre is.

Nem kell rendszeres ellenőrzésre vagy szervizre sem költeni. Hiszen a rendszer biztonságos és nagyon strapabíró. Nehezen romlik el, és ha véletlenül mégis elromlana (erre ritkán van példa) akkor a javítása is gyors és egyszerű.

Ami a kérdéses komponens szokott lenni az egészben, az pedig az áram. Mert a mennyezetfűtés elektromos árammal működik.És mint tudjuk, üzemeltetési költségben az elektromos fűtés a legdrágább. De, ha ebbe belevesszük a beszerelési és egyéb felmerülő költségeket is, akkor is több tíz éves pluszban vagyunk a gázfűtéshez képest. Ha pedig beszerzünk egy napelem rendszert is a mennyezetfűtés mellé, az áramfogyasztás ingyenessé válik, így még jobban megéri az egész.

A sugárzó hőnek hála, kisebb hőmérséklet is ugyanazt a komfortos hőérzetet nyújtja. Ha pedig lejjebb tekerjük a termosztátot, energiát tudunk spórolni, ami nem csak a pénztárcánknak,de a Földnek is jót tesz!

Ez volt tehát minden, amit tudnod kell az elektromos mennyezetfűtésről!

Remélem tudtam segíteni a cikkemmel, és sokan meglépitek ezt a lépést az egészségetekért. Hiszen olcsó, gyors és praktikus megoldás. És az életminőségünk is javulni fog! Higgyétek el, nem lehet megbánni ezt a döntést. Ha Ti is így gondoljátok, a fenti linken érdemes ránézni az oldalra.