A fogpótlás és a gyógynövények találkozása

Anyukám egy bioüzletben dolgozik a főúton. Imádja a gyógynövényeket, otthon is vagy húszféle van neki különböző cserepekben, amik szerteszét vannak pakolva a lakásban, attól függően, hogy az adott növény mennyire fényigényes. Mikor ott vagyok nála, folyton ezeket kell kerülgetni, olyan a lakása, mint valami gyógynövényekkel határolt labirintus. Már csak pár éve van nyugdíjig, de azt tervezi, hogy mellékállásban utána is marad a boltban besegíteni Ritának, a főnökének, akivel nagyon közeli barátnők is egyben.

Történt egyszer hogy anyunak iszonyatosan elkezdett fájni az egyik őrlőfoga. Rita tanácsára eleinte biodolgokkal próbálkozott enyhíteni a fájdalmát, de mivel ezek egy idő után nem segítettek,  nagy nehezen sikerült rávennem őt, hogy menjen el orvoshoz és nézesse meg. A dokinál kiderült, hogy a fogán már a gyökérkezelés sem segít, így azt el kellett távolítani. Igaz, hogy nem látszik a hiányzó rész, mert szerencsére eléggé hátul van, de anyát nagyon idegesítette, ezért megkért, hogy keressek neki egy megbízható klinikát, ahol foglalkoznak fogpótlással. Először a munkahelyemen kérdeztem körbe a kollégáknál, hogy van-e valakinek tippje egy jó fogorvosra. Az egyik munkatársam ajánlotta a Kacsa utcai fogászati klinikát, ahol a fogpótlás mellett az édesanyja fogkövét is leszedték. Lényegében csak jókat tudott róluk mondani. Elterveztem, hogy este utána nézek ennek a klinikának otthon.

Mikor ellátogattam a rendelő honlapjára, meglepődtem, milyen részletes és érthető leírásokat adtak azokról a kezelésekről, amik elérhetőek náluk. A fogpótlás folyamatának magyarázata is fogpótlásteljesen korrekt és laikus számára felfogható stílusban íródott. Felhívtam anyát, felolvastam neki pár sort a klinika honlapjáról és ő áldását adta az időpont lefoglalására. Másnap délelőtt betelefonáltam a honlapon megadott telefonszámon és kértem anyának egy időpontot. Szerencsére nem kellett sokat várnia a kezelés megkezdésére, mert hamar kapott. Megígértem neki, hogy ha mennie kell, elviszem őt autóval.

Mikor eljött a kezelés első napja, ígéretemhez híven elvittem anyát a fogorvoshoz. Az úton ecsetelte, hogy egy nagyon jó gyógynövényes teát rendeltek most az új beszállítójuktól, ami nem csak enyhíti a fájdalmat, de nyugtató hatással van a szervezetre is. Elvileg használt neki, mert állítása szerint éjszaka nem fájt neki a foghelye. A klinikán izgatottan várta, hogy behívják. Szegény fél a fogorvostól, de hát ki nem? Odabent a fogorvos elmagyarázta neki, hogy hogyan zajlik a fogpótlás és mikre számíthat majd, majd lecsiszolták a fogait és ideiglenes koronákat kapott a következő kezelésig. Otthon, már nyugodt körülmények között megköszönte, hogy ilyen jó helyet találtam neki.

Miután véglegesen megkapta a fogpótlást, újra bátrabban mert nevetni, nagyon jó volt látni, hogy ismét felszabadult és boldog. Egyik nap ellátogattam hozzá a bioboltba, hogy vigyek neki egy kis ebédet, amit főztem. Odabent Rita érdeklődött, hogy nem tudnám-e neki megadni a klinika címét, mert ő is szeretne elmenni oda leszedetni a fogkövét. Természetesen segítettem neki és egy cetlire ráfirkantottam a telefonszámot és a címet. Ha már ott voltam az üzletben, vettem pár doboz nyugtatóteát, amiről anya mesélt, mert mostanában elég stresszes voltam a munka miatt és szerettem volna végre végigaludni az éjszakát, valamint a fejem is gyakran fájt emiatt. Másnap kipihentebben ébredtem, mint az elmúlt napokban bármikor. Úgy látszik, tényleg segítenek ezek a teák!