A víz mennyi mindenre jó!

Mostanság nagyon fontosnak tartom azt, hogy egészségesen éljek. Ennek hatására elkezdtem sokkal jobban odafigyelni magamra.

Azért, hogy ez tényleg megvalósulhasson, szükségem volt arra, hogy sokkal mélyebben beleássam magamat a témába. Ennek következtében kezdtem el különböző fórumokat, blogokat, cikkeket és könyveket olvasni. Mindezeknek köszönhetően találtam rá a különféle természetes gyógymódokra és gyógyszerekre.

Ezek közül számos típus megtalálható. Vannak olyanok, amelyeket tabletta formájában kaphatunk, vannak, amelyeket pedig szirupként. Találkoztam már azonban morzsoltakkal is, amelyek jellemzően a teakészítéshez a legmegfelelőbbek.

Az Internetet tovább böngészve rájöttem arra, hogy megtalálható egy csomó, kimondottan erről szóló könyv is a boltokban. Pontosabban, vannak boltok és oldalak, amelyek ezzel foglalkoznak, és onnan lehet akár rendelni vagy személyesen megvásárolni.

Mindezeken kívül egy csomó féle gyógyteát, gyógynövényt, és különféle otthoni gyógymódot találtam. A körömvirág, a levendula, a homoktövis, a kamilla, és a gyömbér voltak a leghíresebbek.

Emlékszem arra, hogy amikor még kisgyermek voltam, a családtagjaim nagyon szerették a gyógynövényes teákat fogyasztani. A mi esetünkben a lándzsás útifű volt a legnyerőbb, de az előző bekezdésben leírt példák közül is próbáltunk ki, és mind nagyon bevált nekünk.

Azonban fontosnak tartom kiemelni azt, hogy ezeknél nélkülözhetetlen betartani az ajánlott mennyiséget és a használati javaslatot! Hiszen ezek a mi érdekünket, egészségünket szolgálják.

Tovább böngészve az Internetet, arra is kíváncsi voltam, hogy a vizet mi mindenre lehetne használni. Ekkor találtam rá a futesrendszerek.hu weboldalra, ahol egyik cikkükben a víz víz hőszivattyúkról írtak.

Nagyon érdekesnek tartottam, ezért azonnal elkezdtem elolvasni. Ha ez a téma téged is érdekel részletesebben, akkor mindenképpen ajánlom, hogy tanulmányozd végig te is. Azonban én most a cikkemben csak néhány fontos dologról szeretnék írni.

Először is, a cím már rendkívül figyelemfelkeltő, hiszen azt írja, hogy a fűtéssel kapcsolatos problémáimat is meg tudom oldani víz segítségével. Pontosan ez mit is jelent?

Röviden és tömören annyit, hogy a talajvíz hőmérséklete annyira magas, hogy képesek vagyunk ezt felhasználni. Ráadásul ez a téli hideg időkben sem változik meg.

Ennek telepítésekor szükségünk lesz kettő kútra, nagyjából 15 méterre egymástól. Az egyik lesz az úgynevezett “nyerő”, a másik pedig a “nyelő”. Az oldalon ezekről részletesebb leírást találhatsz.

Ezen hőszivattyúknak alapvetően kettő csoportja létezik: Vízkivétellel és vízkivétel nélkül üzemelő. Az alapvető különbség az közöttük, hogy honnan nyerik pontosan az energiát (hőt).

Számos pozitív tulajdonsággal, előnyökkel rendelkezik ez a berendezés. Egyrészt, bármilyen patak, tó vagy talajvíz használható az üzemeltetéskor. Másrészt, lehetőséget biztosít arra, hogy ki tudj alakítani passzív hűtést (habár fontos odafigyelni arra, hogy ez plusz kiadásokat vonhat maga után). Végül pedig, nincs szükségünk alternatív fűtési rendszerre sem.

Ráadásul a víz víz hőszivattyúk a legideálisabb választás lehet az összes hőszivattyú közül azért, mert ez termeli a legtöbb hőenergiát, ugyanannyi elektromos energia befektetéssel.

Véleményem szerint elengedhetetlen az, hogy mivel elképesztően sok típusú hőszivattyú rendszer közül választhatunk a kedvünk és igényeink szerint, ezért abban az esetben, hogy ha már pontosan tudjuk, mire szeretnénk használni, akkor mindenképpen kérjük ki egy szakember tanácsát. Mivelhogy ő tud nekünk segíteni abban, hogy melyik lenne a számunkra legideálisabb megoldás.

Mindez azért is ennyire lényeges, mert ha a legmegfelelőbb hőszivattyús rendszer kiválasztásának kérdését az emberi igények szempontjából közelítjük meg, akkor akár teljesen el is térhetnek egymástól a különböző háztartások szükségletei.

Természetesen a hátrányokról se feledkezzünk meg. Nem biztos ugyanis az, hogy a kiépítéssel járó költségek megtérülnek. Főleg abban az esetben, hogyha a kiegészítő szivattyúkkal, valamint a rendszer karbantartásával járó kiadásokkal is számolunk.

Ezenkívül melegvíz előállításakor sem ez a legmegfelelőbb megoldás. Ráadásul nagy a vízigénye, és rengeteg munkát, illetve előkészületet igényel. Nem csak a vízmennyiség, hanem annak minősége is befolyásolja a működést. Rendszeres karbantartást igényel. Valamint, ha netán a kút elapad, akkor egyáltalán nem üzemel.

Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy ha rendelkezel megfelelő körülményekkel, akkor ez egy ideális választás lehet számodra. Egyébként is… nagyon korrektnek tartom azt, hogy a cég nem csak a pozitívumokról, hanem a negatív dolgokról is tájékoztat minket.